1. Home
  2. Learning bites
  3. ‘Automatiseren’: de voordelen en valkuilen voor functioneel beheer

‘Automatiseren’: de voordelen en valkuilen voor functioneel beheer

Wat is ‘Automatiseren’?

Automatiseren is het proces van het gebruik van technologie en machines om taken uit te voeren met minimale menselijke tussenkomst. Het doel is om efficiëntie te verbeteren en kosten te besparen door het verminderen van menselijke fouten en arbeidskosten.

Voordelen van ‘Automatiseren’ voor functioneel beheer

Een functioneel beheerder kan Automatiseren gebruiken om het beheer en onderhoud van IT-systemen te vereenvoudigen. Zo kan hij/zij bijvoorbeeld taken zoals het uitrollen van updates, het monitoren van de prestaties van systemen en het oplossen van incidenten automatiseren. Hierdoor kan de functioneel beheerder tijd besparen en de betrouwbaarheid van de systemen verbeteren. Ook kan het gebruikt worden om processen binnen de organisatie te stroomlijnen, zoals het automatisch verwerken van facturen of van klantenservice via chatbots.

Valkuilen in het gebruik

Automatiseren biedt functioneel beheer veel voordelen. Maar er zijn ook valkuilen waar functioneel beheerders zich bewust van moeten zijn:

Een van de grootste valkuilen is over-automatisering. Dit kan leiden tot systemen die te complex zijn om te begrijpen en te onderhouden, waardoor de kosten juist toenemen. Het is daarom belangrijk om alleen taken te automatiseren die daadwerkelijk waarde toevoegen en die ook goed te onderhouden zijn.

Een andere valkuil is het ontbreken van menselijke controle. Het  kan leiden tot een gevoel van overgave aan de technologie, waardoor kritische denkvaardigheden en menselijke expertise over het hoofd worden gezien. Het is belangrijk om een menselijke controle en monitoring in te bouwen om te voorkomen dat systemen onverwacht gedrag vertonen.

Tot slot is het belangrijk om te beseffen dat het geen doel op zich is. Het moet worden gezien als een middel om de efficiëntie te verbeteren en kosten te besparen. Het is daarom belangrijk om te blijven monitoren of Automatiseren daadwerkelijk de beoogde resultaten oplevert en om het gebruik ervan aan te passen als dit niet het geval is.

Heeft dit artikel geholpen?