1. Home
  2. Learning bites
  3. ‘Best Practice’: de voordelen en valkuilen | Uitleg en tips

‘Best Practice’: de voordelen en valkuilen | Uitleg en tips

Wat is een ‘Best Practice’?

Een Best Practice is een methode of techniek. Het wordt algemeen erkend als de meest effectieve en efficiënte manier om een specifieke taak of proces uit te voeren. Het wordt gezien als een standaard. Het zou gevolgd moeten worden om optimale resultaten te behalen.

Wat heeft een functioneel beheerder aan een ‘Best Practice’?

Een functioneel beheerder kan het gebruiken als leidraad. Bij het optimaliseren van processen en activiteiten binnen een organisatie. Door een Best Practice toe te passen kan de functioneel beheerder efficiënter werken en de kwaliteit van de dienstverlening verhogen. Het kan bijvoorbeeld gebruikt worden om nieuwe functionaliteiten te implementeren. Om problemen op te lossen of om de gebruikerservaring te verbeteren. De functioneel beheerder kan ook Best Practices delen met collega’s of andere organisaties om samen te werken aan het verbeteren van de processen.

Waar let je op bij het gebruik?

Het gebruik van een Best Practice kan veel voordelen bieden voor functioneel beheerders. Er zijn aan de andere kant ook valkuilen waarop gelet moet worden:

Eén van de valkuilen is wanneer een Best Practice blindelings wordt overgenomen. Dit kan leiden tot het onvoldoende aansluiten op de specifieke situatie van de organisatie. Het is ontwikkeld voor een bepaald doel en context, en kan dus niet altijd één-op-één worden toegepast.

Daarnaast kan het implementeren leiden tot weerstand van medewerkers, omdat het bijvoorbeeld als bedreigend kan worden ervaren of omdat het ingrijpt op de bestaande werkwijze.

Een ander risico is dat de focus op de Best Practice kan leiden tot een beperkte ontwikkeling van eigen kennis en expertise. Hierrdoor wordt het moeilijker om in te spelen op nieuwe ontwikkelingen en veranderingen in de organisatie. Functioneel beheerders moeten daarom goed afwegen welke Best Practice geschikt is voor de eigen situatie, en hoe deze optimaal kan worden toegepast en ingepast in de organisatie. Daarbij is het van belang om draagvlak te creëren bij medewerkers en om voortdurend te blijven kijken naar nieuwe mogelijkheden en ontwikkelingen.

Heeft dit artikel geholpen?