1. Home
  2. Publicaties
  3. SaaS zorgt voor meer en complexer functioneel beheer

SaaS zorgt voor meer en complexer functioneel beheer

Inhoud

De vraag naar functioneel beheerders voor organisaties is de afgelopen jaren explosief gestegen. Duidelijk is wel dat de komst van SaaS niet zoals verwacht voor minder functioneel beheerders heeft gezorgd maar juist voor méér, zien Bob van Graft en Daniël Brouwer.

Op diverse fronten vinden verschuivingen plaats. Niet alleen het applicatielandschap verandert. Ook de plek waar applicaties ontwikkeld worden en hoe applicaties gebruikt worden. Waar tot voor kort applicaties redelijk constant binnen een veilige omgeving gebruikt werden, en aanpassingen op een beheer- en beheersmatige wijze plaatsvonden, zie je mede door het vele thuiswerken een andere dimensie ontstaan.

Thuiswerken

Corona heeft ons geleerd niet alles meer vanaf kantoor te doen. Dat betekent dat veel organisaties in de afgelopen jaren strategische beslissingen hebben genomen om het applicatielandschap fors onder handen te nemen. Mobiel werken, werken op afstand, niet meer binnen de veilige kasteelmuren, maar de mogelijkheid bieden voor een veel grotere diversiteit aan platformen.

Met het vernieuwen en veranderen van het applicatielandschap is de functioneel beheerder echt opgeschoven richting de analisten, architecten en ontwikkelaars. De functioneel beheerder werd – helaas nog te vaak – gezien als die super user, die net dat kleine zetje geeft om een applicatie weer aan de praat te krijgen als deze het niet doet. Hij of zij wordt nu veel meer gezien als expert en kennisdrager van de businessprocessen en de maker van de vertaalslag naar nieuwe ontwikkelingen.

In de bijlage vind je het complete artikel ‘SaaS zorgt voor meer en complexer functioneel beheer‘ van Van Graft en Brouwer, zoals het is verschenen in AG Connect, december 2022. 

SaaS zorgt voor meer en complexer functioneel beheer

Bijlage(n)

Heeft dit artikel geholpen?