1. Home
  2. Woordenlijst
  3. A
  4. Autorisatiematrix

Autorisatiematrix

Een autorisatiematrix is een document dat de toegangsrechten en -machtigingen van gebruikers binnen een organisatie of systeem beschrijft. Het kan de functioneel beheerder helpen bij het efficiënt en effectief beheren van de toegang tot gevoelige gegevens en functionaliteiten.

Hier zijn enkele manieren waarop een autorisatiematrix een functioneel beheerder kan helpen:

  1. Overzicht van gebruikersrechten: Een autorisatiematrix geeft een overzicht van de gebruikers en hun toegangsrechten. Hierdoor kan de functioneel beheerder snel zien wie toegang heeft tot welke gegevens en functionaliteiten, en deze rechten indien nodig aanpassen.
  2. Minder risico op fouten: Door een autorisatiematrix te gebruiken, kan de functioneel beheerder ervoor zorgen dat de toegangsrechten van gebruikers correct worden geconfigureerd. Dit kan fouten en beveiligingsrisico’s voorkomen die kunnen optreden als toegangsrechten handmatig worden ingesteld.
  3. Beheer van toegangsrechten: Een autorisatiematrix kan de functioneel beheerder helpen bij het beheren van de toegangsrechten van gebruikers. Door de matrix regelmatig te controleren en bij te werken, kan de functioneel beheerder er zeker van zijn dat gebruikers alleen toegang hebben tot de gegevens en functionaliteiten die ze nodig hebben om hun werk te doen.
  4. Compliance: Een autorisatiematrix kan helpen bij het voldoen aan wettelijke en industriële voorschriften. Het kan de functioneel beheerder helpen bij het identificeren van gegevens en functionaliteiten die alleen toegankelijk zijn voor geautoriseerde gebruikers en het bijhouden van logboeken van gebruikersactiviteit.

Kortom, een autorisatiematrix kan de functioneel beheerder helpen bij het beheren van de toegangsrechten van gebruikers en het waarborgen van de beveiliging van gevoelige gegevens en functionaliteiten. Het biedt een gestructureerde aanpak voor het beheren van gebruikersrechten, wat kan helpen bij het verminderen van fouten en risico’s.

Was this article helpful?