1. Home
  2. Learning bites
  3. Wat is Low Code? Voordelen en valkuilen voor functioneel beheerders

Wat is Low Code? Voordelen en valkuilen voor functioneel beheerders

Wat is Low Code?

Low code is een ontwikkelingsmethode waarbij software wordt gebouwd met minimale handmatige codering. Het maakt gebruik van visuele drag-and-drop interfaces en configureerbare modules. Het wordt gebruikt om ontwikkelingstijd van software te verkorten en productiviteit te verhogen.

Voordelen voor functioneel beheerders

Met low code platformen, kan functioneel beheer zelf snel en eenvoudig applicaties bouwen en aanpassen. Dit stelt hen in staat om de bedrijfsprocessen te automatiseren en verbeteren. Zonder afhankelijk te zijn van externe ontwikkelaars of complexe code te hoeven schrijven. Voorbeelden van platformen zijn:

Valkuilen voor functioneel beheerders van Low Code

Het gebruik van Low Code platformen biedt aan de ene kant veel voordelen voor functioneel beheerders. Aan de andere kant zijn er  ook valkuilen waar rekening mee gehouden moet worden. Dit zijn vier mogelijke valkuilen:

Ten eerste leidt het gebruik van Low Code tot een “shadow IT” probleem. Dit komt voor als er zonder overleg met de IT-afdeling applicaties worden ontwikkeld. Het resultaat daarvan is dat er  problemen met betrekking tot beveiliging, gegevensbeheer en compatibiliteit met andere systemen ontstaan.

Ten tweede leidt het gemak waarmee applicaties gebouwd kunnen worden ertoe dat er veel applicaties worden gebouwd, waardoor er een wildgroei aan applicaties ontstaat die niet effectief worden gebruikt.

Ten derde leidt het tot het vermijden van complexere en belangrijkere problemen, omdat het eenvoudiger is om snel een oplossing te creëren. Dat leidt tot het negeren van belangrijke processen of vereisten, wat uiteindelijk leidt tot problemen in de toekomst.

Tot slot leidt het gebruik van Low Code tot een afhankelijkheid van één specifiek platform. Daardoor wordt het moeilijker om over te stappen naar een ander platform als dat nodig is. Het is daarom belangrijk om de mogelijkheden en beperkingen te begrijpen. Een goede afstemming met de IT-afdeling en de zakelijke doelstellingen is daarbij belangrijk.

Was this article helpful?