1. Home
  2. Gereedschappen
  3. Een introductie op de risicoanalyse-methode voor de functioneel beheerder

Een introductie op de risicoanalyse-methode voor de functioneel beheerder

Wat is FMEA?

FMEA staat voor Failure Mode and Effects Analysis. Het is een proactieve en algemene methode om potentiële risico’s te identificeren. Met een FMEA worden potentiële faalsituaties onderzocht en worden de gevolgen van elk scenario geëvalueerd. Bij het uitvoeren van een FMEA richt men zich op drie mogelijke faalfactoren: de ernst van de fouten (Ernst (E)), de frequentie waarmee de fouten kunnen voorkomen (Frequentie (F)), en de kans op ontdekking van de fout voordat deze optreedt (Detectie (D)).

Hoe kan FMEA helpen bij het beheersen van processen?

FMEA is een nuttige methode om processen beter te beheersen. Door potentiële risico’s te identificeren en de gevolgen ervan te evalueren, kan men proactief maatregelen nemen om de kans op fouten te verminderen. Dit kan helpen om processen efficiënter en effectiever te maken, en om de kwaliteit van producten of diensten te verbeteren.

Waar kan ik meer informatie vinden over FMEA?

Meer informatie over FMEA is te vinden in “Hét handboek voor de functioneel beheerder”, 4.11 Vooruitkijken naar risico’s. Dit handboek biedt een uitgebreide introductie tot FMEA en andere methoden voor risicoanalyse en -beheer.

Meer over de FMEA lees je in Hét handboek voor de functioneel beheerder.

Article Attachments

Was this article helpful?