1. Home
  2. Nieuws
  3. Functioneel beheer: de toekomst van een cruciale functie

Functioneel beheer: de toekomst van een cruciale functie

De toekomst van functioneel beheer ziet er rooskleurig uit. Functioneel beheer wordt steeds meer een cruciale functie binnen veel organisaties en bedrijven. Het is de verantwoordelijkheid van een functioneel beheerder om ervoor te zorgen dat de IT-systemen en -applicaties binnen een organisatie (of zoals de functioneel beheerders vaak zeggen: de business) optimaal functioneren en voldoen aan de wensen en behoeften van de gebruikers. Dit kan onder meer het ontwikkelen en implementeren van nieuwe systemen en applicaties omvatten, het bieden van technische ondersteuning aan gebruikers, het analyseren en oplossen van problemen en het verzorgen van training en opleiding van gebruikers.

Meer digitalisering betekent meer functioneel beheerders

Met de steeds toenemende digitalisering van de samenleving wordt functioneel beheer een steeds belangrijkere functie. Bedrijven hebben behoefte aan functioneel beheerders die niet alleen de technische vaardigheden hebben om IT-systemen en -applicaties te beheren, maar ook over de communicatieve vaardigheden beschikken om effectief te kunnen communiceren met verschillende belanghebbenden binnen een organisatie.

Dit heeft geleid tot een toename van het aantal vacatures op het gebied van functioneel beheer. Bedrijven zijn op zoek naar getalenteerde en goed opgeleide functioneel beheerders om hun IT-systemen en -applicaties te beheren. Er zijn verschillende functioneel beheer vacatures beschikbaar, van junior tot senior niveau, die een breed scala aan verantwoordelijkheden en eisen omvatten.

Uit onderzoek van het UVW (december 2020) behoort functioneel beheer tot een “kansrijk” beroep.

Wat is functioneel beheer?

Functioneel beheer is het vakgebied dat zich richt op het beheren en optimaliseren van bedrijfsprocessen met behulp van informatietechnologie. Het omvat het beheren en onderhouden van IT-systemen en applicaties, het oplossen van problemen en het verbeteren van de functionaliteit van de systemen. Functioneel beheerders werken nauw samen met de gebruikers van de systemen om ervoor te zorgen dat de systemen voldoen aan de behoeften van de organisatie.
Wist je trouwens dat de functiebenaming ‘functioneel beheer’ alleen maar in het Nederlands bestaat?

 

Team indeling functioneel beheer

De gangbare teamindeling voor functioneel beheer is als volgt: een teamleider met een drietal soorten functioneel beheerders.

  • Senior functioneel beheerder
  • Medior functioneel beheerder
  • Junior functioneel beheerder

Functioneel beheer opleiding (-en)

Om uit te leggen welke opleidingsmogelijkheden voor functioneel beheer er zijn is het goed om uit te leggen wat de verschillen zijn tussen een opleiding, een cursus of een training. Vervolgens kun je bepalen welke vorm je als functioneel beheerder kiest om kennis en vaardigheden op te doen.

Een opleiding, een cursus en een training zijn drie verschillende vormen van educatie. Ze zijn alle drie gericht zijn op het aanleren van nieuwe kennis of vaardigheden. Toch zijn er belangrijke verschillen.

Opleiding

Een opleiding is een gestructureerd en geformaliseerd leerproces dat is gericht op het behalen van een diploma, certificaat of een graad

Cursus

Een cursus is een kortere educatieve activiteit, die gericht is op het aanleren van specifieke kennis of vaardigheden. Cursussen kunnen variëren in lengte, van enkele dagen tot enkele weken, en worden meestal gegeven door een instelling voor volwassenenonderwijs of een professionele organisatie. Cursussen kunnen ook worden gegeven als onderdeel van een opleiding.

Training

Training is gericht op het aanleren van praktische vaardigheden en is meestal gericht op het verbeteren van de prestaties op de werkplek. Een training kan variëren in lengte en intensiteit en kan worden gegeven door een professionele trainer of een interne trainer in een organisatie. De training kan zowel klassikale als praktische elementen bevatten en kan ook online worden gegeven.

Kortom, een opleiding is een meer uitgebreide en formele educatieve activiteit gericht op het behalen van een diploma of graad, terwijl een cursus gericht is op het aanleren van specifieke kennis of vaardigheden en training gericht is op het verbeteren van prestaties op de werkplek.

In het hoger onderwijs wordt er weinig besteed aan de rol van de functioneel beheerder. De enige opleiding die enigszins opleidt tot functioneel beheerder is bedrijfskundige informatica. Er bestaat dus geen HBO opleiding functioneel beheer. Wel bestaat er een Vakopleiding Functioneel beheer. Deze opleiding is gebaseerd op “Hét handboek voor de functioneel beheerder“. Een boek wat een grote impact heeft op het vakgebied en de vakgenoten.

Management boek 11 maart 2023

Functioneel beheer vacatures

De vraag naar functioneel beheerders is de afgelopen jaren sterk gestegen. Bedrijven en organisaties zijn op zoek naar professionals die in staat zijn om hun IT-systemen en applicaties effectief te beheren en te optimaliseren. Er zijn dan ook veel functioneel beheer vacatures beschikbaar voor mensen met de juiste vaardigheden en kwalificaties.

Interressant fenomeen

Een veel gehoorde klacht over het vervullen van een functioneel beheer vacature is dat er geen functioneel beheerders zijn. Een oorzaak hiervan is dat de vacaturesteller niet de functietitel “Functioneel beheerder” gebruikt maar een alternatief. De functiebenaming functioneel beheerder is een meer dan gangbare functiebenaming. Gangbare functiebenamingen zijn er niet voor niets. Iedereen gebruikt ze en degene die de functie uitvoert herkent zich erin.

Certificeringen functioneel beheer

Er zijn een handjevol certificeringen beschikbaar voor functioneel beheerders.

  • BISL
  • Functioneel beheer specialist (EXIN)
  • ITIL
  • LEAN

Functioneel beheer salaris

Het salaris van functioneel beheerders is afhankelijk van ervaring, verantwoordelijkheden en locatie, maar ook het type organisatie. Hierdoor varieert het salaris van de functioneel beheerder. In de zorg krijgt een functioneel beheerder een lager salaris dan in het bedrijfsleven. Over het algemeen kunnen functioneel beheerders een goed salaris verwachten ten opzichte van salarissen in andere sectoren, waarbij het gemiddelde salaris rond de €3.000 tot €5.000 per maand ligt. Dit kan echter variëren afhankelijk van het bedrijf en de sector waarin de functioneel beheerder werkzaam is.

Was this article helpful?