1. Home
  2. Nieuws
  3. Exin functioneel beheer specialist

Exin functioneel beheer specialist

Functioneel beheerders hebben sinds januari 2021 de mogelijkheid om een volledig nieuwe certificering te behalen, gebaseerd op het e-CF raamwerk. Samen met expert Daniël E. Brouwer heeft exameninstituut EXIN een examen ontwikkeld dat gebaseerd is op de Vakopleiding Functioneel Beheer en het Handboek. Net als het Handboek en de Vakopleiding richt het EXIN-examen zich voornamelijk op praktische vaardigheden en minder op theoretische kennis. Door deze praktische benadering is deze certificering voor Functioneel Beheer uniek in zijn soort en voldoet deze eindelijk aan de vraag vanuit het vakgebied en niet vanuit een theorie.

Hoe is deze certificering tot stand gekomen?

In december 2018 belde ik Martijn, “Ik ga een boek schrijven over functioneel beheer, doe je mee?”. In maart 2018 zijn we gestart met het schrijven en op 11-4-2019 verscheen Hét handboek voor de functioneel beheerder. Een boek wat een duidelijke en praktische handleiding voor functioneel beheerders moest zijn. En dat is gelukt! Ook is het een succes want binnen een paar weken stond het op de derde plek op managementboek.nl. Wat uniek is voor een niet generiek management boek.

Management boek 11 maart 2023

Dé Vakopleiding Functioneel Beheer

In navolging van dit boek, wat uiteindelijk een bestseller zou worden is de de Vakopleiding Functioneel Beheer® (VFB®) ontwikkeld. Een praktische opleiding die op dezelfde wijze is opgezet als het boek en uitsluitend wordt verzorgd door experts uit de praktijk. De eerste deelnemers van VFB® in 2019 kwamen van Alzheimer Nederland en Certe (in samenwerking met de IT Academy). Na nog twee klassen van Saxion begonnen anders partners zoals Computrain, Valori en Captr2 zich te verbinden met deze nieuwe opleiding.

Tijdens het schrijven

Tijdens het schrijven (2018) van het boek was Daniël E. Brouwer met Exin in gesprek om een nieuwe certificering voor functioneel beheer te laten ontwikkelen. Een certificering die meer waarde zou bieden dan de bestaande certificering, die qua inhoud niet aansluit op de belevingswereld van functioneel beheerder. Want, vond Brouwer, functioneel beheer is een vak en verdiend een echte eigen certificering. In de zomer van 2019, onderweg naar de Tour de France kreeg Brouwer een telefoontje van Exin: “Het boek is gisteren binnengekomen en we zijn mega enthousiast! Hij wordt per direct als additionele literatuur opgenomen bij al onze BIM (Business Information Management) certificeringen! En we gaan eind dit jaar verder kijken of we een certificering op basis van jouw opleiding kunnen maken, want wij geloven in jouw opleiding!”

En toen kwam Covid…de droom voor een eigen certificering leek vervlogen.

Fast forward

De Vakopleiding Functioneel Beheer leek een hit te en het team had het voor elkaar gekregen om hem online te geven. Want de opleiding was ontwikkeld om zoveel mogelijk interactie tussen de deelnemers te laten ontstaan. Een opleiding die perfect bleek te zijn voor de functioneel beheerder maar het had nog steeds geen certificering.

In mei 2020 werd Daniël E. Brouwer gebeld door Bernard Komdeur. “Hoi Daniël, mijn naam is Bernard Komdeur en ik ben de nieuwe Sales Director BeNeLux van Exin. En ik hoor dat jij gave dingen doet voor functioneel beheerders en daar wil ik meer van weten”.

Toen begon het

In de periode van mei tot september 2020 hebben Daniël en Bernard veel werk binnen en buiten Exin verzet om de nieuwe certificering ‘aan de man te brengen’. Veel overtuigingskracht was er niet voor nodig want de meeste ATO’s (Accredited Training Organization) kwamen direct aan boord.

Het examen ontwikkel proces

Op woensdag 16 september 2020 15:32 werd Daniel aan Marianne Hubregtse, Exam Developer bij EXIN voorgesteld:

Eerste stap – opstellen examen specificaties door Exin, controle door Daniël

Tweede stap – Experts selecteren voor de ontwikkeling van de examenvragen:

  • Rob Verheul
  • Ruben Opstal
  • Maurice Ummels
  • Ton van den Hoogen (†)
  • Yoshi Olthoff
  • Karen Duits

Derde stap – Start (oktober 2020) met de ontwikkeling examenvragen door de experts.

Vierde stap – Het bepalen van de naam voor de certificering. De uiteindelijke naam “Functioneel Beheer Specialist” is door Rita Pilon bedacht.

De verlossende email

Functioneel beheer specialistOp 15 januari 2021 kwam de Email van Ingrid naar Daniël: “Alles staat klaar om maandag live te gaan met de Functioneel Beheer Specialist certificering! Alle vragen zijn ontwikkeld, alle materialen zijn definitief.”

De droom om een boek, een opleiding, een certificering voor de functioneel beheerder te maken was uitgekomen.

Op het moment dat dit bericht is geschreven (11 maart 2023) zijn er bijna 6000 exemplaren van ‘Hét Handboek voor de Functioneel Beheerder’ verkocht, 1500 deelnemers van Dé Vakopleiding Functioneel Beheer geweest en wordt de opleiding door alle grote IT opleiders van Nederland landelijk aangeboden.

En het examen: “Functioneel Beheer Specialist” is 500 keer afgenomen.

De nieuwe standaarden voor functioneel beheer lijken te zijn geboren…#trots.

 

Was this article helpful?